Friday, March 19, 2010

my prince favourite...

usualy every thursday ina mmg x masak nye.coz ada
pasar tani near my house here. and for sure i x kan
miss my favourite laksa.habis keje je,pas amik my prince
dr taska terus pecut ke gerai makcik laksa 2..
to be honest mmg sedappppp sgt laksa dia..

tp entah,terlebih rajin pula and tgk kat umah ada
stock nak uat sup for my dearest prince.apa lg
terus uat sup for him.but first i must check
ada x stock carrot.ada bru leh uat.kan favourite
my prince 2. and recepi nie i amik dr umah mat gebu..

memang sedap tastenye,lg2 guna udang kering.
hubby pun ckp taste different and very nice.
my prince also enjoy it..minta izin cnp ye mat.

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 tube tauhu jepun, potong 8 setiap tube (x de stock)
250 g cendawan telinga tikus, jenis segar, dipotong kecil
100 g fucuk, potong kecil dan rendam hingga lembut, toskan
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan tumbuk kasar
1 cekak soo hoon, potong dan rendam hingga lembut
1 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, diketuk
Garam secukup rasa
Secubit gula
Air secukupnya
Hirisan daun sup/daun bawang* (x de gak)
Bawang goreng* (pun x de)
Lada kicap*(*bahan sampingan)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang besar, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga harum. Masukkan air secukupnya (anggaran 1200 ml). Biar mendidih.
  2. Masukkan tauhu kering (fucuk) dan cendawan tadi. Masak hingga fucuk lembut, masukkan soo hoon dan tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau rata. Biar mendidih perlahan dan masukkan tauhu.
  3. Masak 5 minit lagi dengan api kecil, rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Kalau nak pedas boleh tambah sedikit lada kicap....Selamat menjamu selera....
CATATAN MAT GEBU :- Cendawan telinga tikus tu kalau susah nak dapat yang segar, boleh guna jenis kering. Rendam dulu dengan air suam hingga cendawan kembang, buang bahagian kerasnya dan bersihkan. Boleh digunakan...

0 Yorum var: