Wednesday, April 21, 2010

manggo pana cotta...

hehehe,dh lama uat desert nie pas tgk member2 blog
uat.tp duk fikir nak post kan ke x?ialah,rupanye x menjadi
sgt.nie sebab excited nak letak manggo puri cpt2.
last2 x nampak sgt lapisan nye..belum sejuk sepenuhnye
dah dituang purinye. hahahaha


tapi taste maintain.... adik2 ina suka.abah pun
ckp sedap.lain kali uat tunggu btl2 sejuk dulu.
learn from mistake. ok,cam biasa resepi minta izin
cnp here kak hana..

Bahan-bahan
  • 7g gelatin + 3 sudu besar air panas
  • 2 ½ cawan susu segar
  • 1/4 cawan gula
  • 1 sk esen vanila
  • Buah2an pilihan - ina guna manggo
  • Campurkan gelatin dan air panas. Satukan hingga sebati tanpa ketul2. Kemudian ketepikan.
  • Masukkan susu dan juga gula ke dalam periuk. Buka api kecil dan masak hingga mendidih.
  • Alihkan dari api. Tuang campuran gelatin dan kacau sebati.
  • Tuang ke dalam gelas atau mangkuk puding. Sejukkan lam peti sejuk. Pastikan sedikit lembut baru tuang puree.
  • Kisar buah2an pilihan menjadi puree dengan ditambah dengan sedikit gula. (ina pun tk ltk gula).
  • Sajikan dengan menuang puree tersebut di atas puding dan sedikit potongan buah2an tadi.
  • Siap dihidang.

0 Yorum var: