Tuesday, May 11, 2010

late post for mother's day...

First of all i would like to wish happy mother's day to all the mothers
included my self.hehehe.and specialy for my mother and my mil.
actualy im not feeling well so cant be online to post this entry..


sorry amma we cant be there with u on the day.my anni is
doing for her.we will coming up end of the month ma.


so here are some cooking i done on mother's day.nasi beriyani
jus oren.got the recepie from kak hana house.it turn well.
my mum enjoy it.


my very simple dimple salad.cucumber and carrot


this mutton dhalca made from my lovely mother.
hehehe,still learning from her.taste so delicious!!


and not forgetton ready made cake.yo lah,no time to bake
cake and not good in make up the cake la.so just bought it.
so here i just cnp the rice recepie.kak hana allowed me ya:


Bahan-bahan
  • 3 cawan beras basmathi - rendam sebentar dan toskan
  • 3 cawan air + 1/2 cawan susu cair (hana lebihkan 1/2cwn cecair utk nasik yg lembut, sepatutnyer sama sukatan cecair dan beras) - dan susu cair tuh hana cume ltk 1/2 cwn shj. klu ikutkan nisbah 2:1 (2 air, 1 susu)
  • 1/2 biji bawang besar - hiris
  • *3 biji bwg merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • rempah tumis
  • 2 sudu besar rempah beriani (hana gune faiza)-bancuh dengan sedikit air jadikan pes
  • 2 sudu besar jus oren@ 1 sudu makan sunquick
  • 1 ketul kiub ayam
  • 1 ketul kecil gula batu
  • daun pudina, daun ketumbar, daun pandan
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu kecil saffron - bleh ganti dengan pewarna kuning (bancuh ngan sket air panas)
  • kismis, gajus dan bawang goreng
  • garam
Cara-cara
  • Blend bhn yg bertanda *.Panaskan minyak sapi dalam kuali@periuk. Masukkan rempah tumis dan bawang besar hiris. Masukkan skali bhn blend.Tumis hingga naik bau.
  • Masukkan pes rempah beriani dan kacau rata hingga pecah minyak.
  • Masukkan air, susu cair, kiub ayam, gula batu, jus oren, daun pandan, daun pudina dan daun ketumbar. Masak hingga mendidih.
  • Masukkan beras basmathi yg telah ditoskan airnya. Kacau rata.
  • Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa.
  • Bila nasi dah kering, keluarkan daun2 yg ada. buat lubang dua tiga, gaul perlahan yer agar nasik tak mudah patah. masukkan saffron@pewarna dan masukkan skali kismis, gajus, bawang goreng dan lebihan daun ketumbar yg dihiris halus. Tanakkan hingga masak.
  • Jika suka bleh masukkan skali ayam@daging beriani yg sudah siap dimasak. bleh juga jika anda ingin melapis2kannya.
  • Hidangkan dengan acar, dan lauk beriani pilihan masing2.

0 Yorum var: