Wednesday, November 3, 2010

chocolate custard muffin...

kembali bersiaran dengan muffin pula.. huhuhuhu muffin nie
pun buat masa makan-makan hari sabtu lepas.nie my first muffin
tau.takut-takut juga uat nye.ialah tak testing-testing lahi untuk
makan-makan sendiri.terus confident nak uat untuk majlis tue.tapi
alhamdulilah menjadi dengan baik and good tesktur.my youngest
brother banyak tolong masa buat muffin nie.bukan masa uat muffin je
even kalau ina baking pun dia lah my assistant yang setia menolong.


gambar nie pun sempat amik pas dah habis function je.
memang ngam2 tinggal 4 cup.hahaha.ramai cakap sedap
and im happy coz uat first time terus jadi.ada dah minta resepi pun.


resepi x lain x bukan dari rumah kak nor@secubit garam
kita yang selalu jadi cikgu yang setia memberi tunjuk ajar kat
'murid-murid' dia.betul x kak nor?my muffin decoration
simple je sebab ialah nak cuba uat kan.tue yang tak letak macam2.
minta izin kak nor cnp ur recepie here.resepi nie asal turun menurun
dari beberapa buah negara,negeri semua la.hehehe.





CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack)
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ k.nor guna cooking choc biasa
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna* ~ ina guna tepung cake
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.


# ni utk peringatan K.Nor di kemudian hari bila nak buat lagi muffin ni..
  • kurangkan gula dlm bahan B dr 50gm kepada 40gm
  • esen vanila boleh digantikan dgn 1/2 sk nescafe
  • potong cooking choc kecik2 utk mudahkan ia cair

0 Yorum var: