Tuesday, December 14, 2010

apam gula merah...

salam pagi semua.. apam gula merah ini buat hari ahad lepas,
x sempat nak post kan. very the busy la.hahaha.mak duk request
nak makan apam.skodeng dapur kak hana jepun tgk ada resepi nie.
yang senang dan cepat nak uat.x yah duk pening kepala..


sebelum buat ammi dah pesan jangan bubuh banyak
gula,manis-manis mulut cukup.ok mum,no problm.


mungkin sebab gula merah telah dikurangkan warna tak
berapa mengancam kot.tapi taste memang sedap.ina buat 2
adunan pun boleh habis.setengah adunan ammi bagi jiran.
pagi nie keje dah banyak menunggu,x leh bebel banyak-banyak
minta izin kak hana cnp resepi kat sini.thanks kak...


RESEPI APAM GULA MERAH
by : che`iza my.resipi
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • * 1 cwn air
  • * 1/2 cwn gula merah - resepi asal gula melaka
  • * sehelai daun pandan
  • 2 cwn tepung
  • 1 sk dry yeast
  • 3/4 cwn air
  • 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmana )
  • secubit garam
Cara-cara
  1. Masak bahan bertanda* hingga gula merah larut dan dibiarkan sejuk.
  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

0 Yorum var: