Monday, December 27, 2010

not in the good mood...

since last week khamis our prince tak sihat.demam panas
pluss muntah-muntah.langsung nak makan pun x leh.
ina amik cuti since khamis jaga dak imran.ubat ada simpan
stock so just continue bagi ubat itu sahaja.. but he getting worse


muntah-muntah je dr pagi.makan muntah.bawa dia ke columbia
coz doc advise pas nie demam je bw hospital.pas buat
blood check-up semua.negative for dengue fever.amin.but ada kena
virus H1N1 pula.aduhhh,kesian anak mak nie.doctor cakap its a mild
virus.boleh cure makan ubat antibio.cuma mahal sedikit.alhamdulilah
muntah dah stop.cuma batuk teruk lagi.demam pun dah kurang.at the
same time mak,adik and hubby pun x sihat juga.ina doakan semoga semua
cepat sembuh seperti biasa.minggu nie x boleh nak amik cuti lagi.closing
akaun setiap tahun.tapi memang x de mood nak kerja pun pikirkan my son.

Tuesday, December 21, 2010

Banana spring rolls...

pagi-pagi bangun buat sarapan banan spring rolls nie.sebabnye
nak rescue kan pisang-pisang yang nak tamat riwayat.hahaha
mr.husband pun terkejut tengok wife dia rajin pula..


kulit popia memang dah siap-siap beli lama.walaupun bahan-
bahan nye amat senang tapi taste dia aduhh sedappp.
maybe after kita fried it pisang jadi lembut dan lebih manis.


curahkan pula dengan choc syrup.. x yah cakap kan bagi
kawan-kawan blogger yang dah lama uat tesepi nie.ina
amik resepi dari rumah love2cook.


BANANA SPRING ROLLS
  • Bananas
  • Spring Roll Sheets
  • Some flour paste (mix wheat flour with little water)
  • Cooking oil.
  1. Wrap bananas in spring roll sheets and glue the edges with flour paste.
  2. Deep-fry in oil, dish out on a paper towel.
  3. Can be served with ice creams, fresh creams, choc syrup etc...
* I used 5"x5" sheets, therefore I had to cut half the bananas b4 wrapping.
* May also add sugar, but the bananas I had were sweet enough.

Monday, December 20, 2010

Biskut Koko Ranggup...

salam pagi semua.nie entry tertunggak minggu lepas nye.
nak update blog my prince x kasi langsung duk depan lappy
duk kacau je mak dia.habis dia tekan-tekan entah hilang benda
benda ina save semua..aduhh nak uat cam ner,terus tutup lappy



masa tengok kat umah kak hana dah save kan resepi nie.
plan nak uat sabtu makan-makan sambil layan tv
memang jadi sukaan ramai.kebetulan sepupu datang rumah
dia sorang duk habiskan biskut nie.sedapp katanye


anak ina pun suka sangat biskut ini.thanks to kak hana n
kak yani myresepi for this recepie.cnp here kak..


Bahan-bahan (size loyang 20x20cm)
  • 150g mentega tanpa garam- hana gune butter biasa je
  • *210g tepung
  • *40g serbuk koko
  • *120g gula perang
  • *1/2 sk serbuk kulit kayu manis
  • *1/2 sk baking powder
  • *1/4 sk garam @ secubit


Cara-cara
  1. Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven paper.
  2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul seperti breadcrumbs.
  3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
  4. Bakar selama 25-30 minit.
  5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.


Tuesday, December 14, 2010

apam gula merah...

salam pagi semua.. apam gula merah ini buat hari ahad lepas,
x sempat nak post kan. very the busy la.hahaha.mak duk request
nak makan apam.skodeng dapur kak hana jepun tgk ada resepi nie.
yang senang dan cepat nak uat.x yah duk pening kepala..


sebelum buat ammi dah pesan jangan bubuh banyak
gula,manis-manis mulut cukup.ok mum,no problm.


mungkin sebab gula merah telah dikurangkan warna tak
berapa mengancam kot.tapi taste memang sedap.ina buat 2
adunan pun boleh habis.setengah adunan ammi bagi jiran.
pagi nie keje dah banyak menunggu,x leh bebel banyak-banyak
minta izin kak hana cnp resepi kat sini.thanks kak...


RESEPI APAM GULA MERAH
by : che`iza my.resipi
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan
  • * 1 cwn air
  • * 1/2 cwn gula merah - resepi asal gula melaka
  • * sehelai daun pandan
  • 2 cwn tepung
  • 1 sk dry yeast
  • 3/4 cwn air
  • 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmana )
  • secubit garam
Cara-cara
  1. Masak bahan bertanda* hingga gula merah larut dan dibiarkan sejuk.
  2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
  3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
  5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
  6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Saturday, December 11, 2010

udang spicy and sour...

aduhhh,dr kul 1pm tadi duk upload kan gambar,punye la
lembap broadband nie.sakit kepala pun dah datang!!!
nasib dah juga upload akhirnye.menu lunch hari nie.my sis
request suh masak udang spicy and sour.one of her favourite
dishes.masak sekali sup ayam untuk dak prince.


masakan paling senang nak masak.main campak je bahan2


resepi ina dah x ingat amik dari mana,sebab dah bertahun
amalkan resepi ini.hehehe.so minta maaf yea kalau tuan
punya resepi ternampak resepi dia kat sini.ini tulis kat sini:


BAHAN-BAHAN:

udang isi putih- 1kg
serbuk bawang putih-2 sudu besar
serbuk halia - 1 1/2 sudu besar
serbuk kayu manis- 1 sudu besar
serbuk mustard seeds-1 sudu besar
serbuk paprika- 1sudu besar(ikut kesesuaian masing2)
serbuk cayenne- 1 sudu besar
sedikit serbuk kunyit
1 biji bawang besar
sedikit jintan manis
sedikit perahan jus lemon

CARA-CARA:
tumis jintan manis dan bawang sehingga naik bau.masukkan kesemua rempah.tambahkan sedikit air.masukkan udang.biar mendidih.rasakan dengan garam.last sekali masukkan
perahan jus lemon.sedia untuk dihidang. SELAMAT MENCUBA!

Tuesday, December 7, 2010

salam maal hijrah...

salam maal hijrah kepda semua umat islam.mari kita sama-sama
menghayati hari yang mulia ini dengan hati yang suci,niat yang
tulus serta azam yang baru untuk masa-masa depan yang akan
dihadapi dengan penuh cabaran.aminn

Monday, December 6, 2010

yogurt fried chicken(yfc)...

selamat petang semua!!! ina cuti hari nie.cuti tersepit.
alang-alang amik cuti hari nie.cuti-cuti pun tak dapat
nak post entry awal.biasa la sibuk dengan si kecik tu.
nie pun dia dah bangun nangis-nangis ingat mak dia
tinggalkan dia.so menu lunch hari hari ini.yfc,yogurt
fried chicken yang memang mabeles and yummy tastenye.


resepi dah lama simpan dalam folder and macam biasa
ramai dah mencubanye.malam semalam terlebih rajin
dah perap semua bahan-bahan for this chicken.just tinggal
goreng je tengahari tadi.nasib ina dah siapkan malam tadi coz
hari nie terlajak bangun lewat.sakit sangat kepala.migrain
x nak bebel banyak,kang ada yang mengamuk.hahahaha


ina nak credit kan love2cook for this yummy and delicious
recipe.love kan peminat setia 'ayam'.hehehe.cam biasa love
i cnp the recipe here..



YOGURT FRIED CHICKEN (YFC)

Ingredients :~
(A)
  • 1 whole chicken ~ cleaned and cut into medium sizes, drained.
  • 1 cup/250ml plain yogurt
  • 6 garlic cloves ~ finely pounded
  • 2 inches ginger ~ finely pounded
  • 1 tbsp paprika powder
  • 1 tbsp cayenne powder
  • salt to taste
  • 2 sprigs of curry leaves
(B)
  • 1.5 cups wheat flour ( u may also add some rice flour)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tbsp cayenne powder
  • 1 tbsp paprika powder
  • a pinch of salt
  • lemon juice (optional)
  • cooking oil
Cooking Methods :~
  1. In a large bowl, marinate chicken together with all ingredients (A). Leave it aside for about 2-3 hours ( may also marinate overnight).
  2. Once marinating time is over, mix together Ingredients (B) in another large bowl..(u may also use a ziplock plastic bag for this).
  3. Meanwhile, heat oil in a wok. Make sure it's hot enough to fry (not smoky).
  4. Place marinated chicken pieces in the mixed flour, coat well and deep fry in oil till cooked. (if using ziplock plastic bag, put mixed flour in the bag..then add chicken pieces, zip it and shake well).
  5. Once cooked, remove chicken from wok, drain excessive oil. Squeeze some lemon juice over the fried chicken (optional).
  6. Yogurt Fried Chicken is ready to be served!
* the use of paprika and cayenne has been adjusted to my preference...u may add/ less the quantity.

Thursday, December 2, 2010

moist chocalate cake again...

salam pagi semua..semalam adik minta suruh
uatkan kek.dia teringin nak makan pula.so mission
in action.cari dalam folder resepi yang cepat dan senang
dah lama amik dr rumah love2cook resepi nie.masa nak
masukkan entry nie pikir banyak kali.hehehe,nak masukkan
ke x nak.sebab rupa paras kek amat lah tidak memuaskan


so bila fikir-fikir,masukkan juga sebagai kenangan dan rujukan
and for the topping ina just guna whiiping cream,butter and cooking
chocalate.double boiled kan semua bahan.tapi kek dia memang moist
hasrat nak amik gambar selepas potong,emmm x sempat betul.
telah diterokai oleh family members.. love minta izin cnp here..


MOIST CHOCOLATE CAKE

Ingredients:~
For Cake:

Flour- 1 cup
Sugar- 1 cup
Cocoa powder- 1/3 cup ( I used Hershey's) ina use van hounten
Baking soda- 1 tsp
Egg- 1
Salted Butter/Oil- 1/2 cup
Buttermilk/Milk- 1/2 cup (I used milk)
Pure Vanilla extract- 1 tsp
Boiling water- 1/2 cup

Method:~

1.Preheat the oven at 300 degree F. Grease a 7 by 11 inch baking dish with butter/shortening. ( I used round tray)
2.Mix the flour and baking soda by whisking together in a mixing bowl.
3..Beat the sugar and butter/oil. Add the egg and beat well.
4.Add the milk/buttermilk and cocoa and mix everything well.
5.Add the boiling water and vanilla extract now.
6.Finally add the flour mixture and mix everything well.
7.Pour it into the baking dish and bake for about 30-35 minutes or till the cake is done.
8.Cool on a wire rack and do the topping/frosting.

Tuesday, November 30, 2010

tag with an award from love...

heloo to all the aunties.. first of all soryy coz there isn't
any new entry from my mother.she extremely busy
with her chores out there.. (including busy with me)
but dont worries aunties,
at least 2 weeks one a new post will .till then
a sweet kisses from me!!!!




1. Nick Name Tuan punya Blog :
ina@lakarankehidupanku

2. Ucapan untuk pemberi Award :
i would like to say thanks a lot to love2cook for this lovely award.walaupun x secantik blog-blog rakan yang lain but at least teruja juga tergolong dalam list nie.

3. 6 Artis kegemaran/ Singer/ Group :
actually memang ada artis kegemaran tapi x ramai sebab dah jarang tonton tv.but i love most of the 80's songs.(tamil)

4. Tag 10 Blogger yang terpilih :
bab nie ina let go.ina tujukan to all my friends yang datang singgah ke 'rumah' ina nie.all the bloggers...










Thursday, November 11, 2010

kari ayam...

soryyy lambat masukkan 'partner' nasi sultana tue.lauk nie
yang jadi gandingan dengan nasi sultana.ada juga uat salad
timun n tomato.biasa punye je.bahan-bahan untuk kari ayam
nie pun lain sikit dari cam kari biasa ina buat.


resepi amik dari majalah SEDAP dan memang sedap pun
pas dah masa lauk nie.ina tulis resepi kat sini yek.


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam ptong 8 bahagian
2 labu bawang besar,cincang kasar
3 ulas bawang putih,cincang halus
5 biji cili merah kecil,kisar halus
5 kuntum bunga cengkih
5cm kayu manis
2cm halia
3 biji buah pelaga
2 sudu makan puri tomato
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh garam masala
4oo ml air
1 sudu teh perahan lemon
3 sudu makan minyak menumis

CARA-CARA:
1.tumis bawang besar,bawang putih,cili merah,cengkih,kayu manis,halia n buah pelaga
2.masukkan ayam,kacau sehinnga berubah warna.masukkan puri tomato,garam,gula,jintan
manis,ketumbar,kunyit,lada hitam,serbuk cili dan garam masala.kacau rata.
3.masukkan air sedikit demi sedikit.masak sehinnga menyerap,tambahlan air perahan
lemon.kacau rata.

Tuesday, November 9, 2010

nasi sultana berempah...

a very good day to everyone!!! semestinya semua dah bekerja kan
ialah dah hari selasa.kecuali ada yang amik kesempatan pergi
bercuti lagi je.kita kan satu malaysia.wah promo kah?hehehe.
minggu sudah masa nasi nie.mak ina beli majalah saji keluaran nov 10
and she tertarik dengan resepi nasi ini.apa lagi anak dia pun skodeng la..


nasi nie ina gandingkan dengan kari ayam style india.
next entry ina postkan.nasi nie sedap dengan campuran
sultana kismis nye.tak caye cuba la uat..


ina letak resepi kat sini yea.


BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmati- bersih n toskan(ina guna faiza)
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
2 batang serai-titik
2 keping dada ayam-potong kiub
3 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar sultana(kismis)
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu besar bawang goreng
8 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
1 labu bawang besar-kisar
2 inci halaia-kisar
rempah campak secukupnye(kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,n pelaga)
1 sudu kecil garam kasar
2 biji tomato-cincang
2 sudu besar sos tiram
2 keping kuib ayan

CARA MENYEDIAKN:
1. panaskan minyak sapi dan tumis rempah campak,daun pandan dan serai,kacau rata
2. masukkan bahan kisar dan rempah beriyani,tomato cincang,ayam,sos tiram dan tumis hingga
naik bau.
3. masukkan bawang goreng,kuib ayam dan sultana.tambahkan air,susu cair dan garam,masak
hingga mendidih
4. masukkan beras dan kacau rata.tutp periuk dan masak sehingga kering.
5. buka penutup perik dan kacau perlahan-lahan.sedia untuk dihidang

(ina nak tanya mana nak dapatkan rempah beriyani faiza?ina dah cari banyak supermarket
x jumpa juga)


Thursday, November 4, 2010

happy deepavali...

Happy Deepavali.. jangan terkejut yea cepat sangat ina
wish happy deepavali.betul-betul esok bru deepavali
this greetings specialy goes to love2cook yang memang tengah
teramat sibuk kat rumah tue. a warm greeting for u and your
family my dear. have a great day and sweet memories..

Wednesday, November 3, 2010

chocolate custard muffin...

kembali bersiaran dengan muffin pula.. huhuhuhu muffin nie
pun buat masa makan-makan hari sabtu lepas.nie my first muffin
tau.takut-takut juga uat nye.ialah tak testing-testing lahi untuk
makan-makan sendiri.terus confident nak uat untuk majlis tue.tapi
alhamdulilah menjadi dengan baik and good tesktur.my youngest
brother banyak tolong masa buat muffin nie.bukan masa uat muffin je
even kalau ina baking pun dia lah my assistant yang setia menolong.


gambar nie pun sempat amik pas dah habis function je.
memang ngam2 tinggal 4 cup.hahaha.ramai cakap sedap
and im happy coz uat first time terus jadi.ada dah minta resepi pun.


resepi x lain x bukan dari rumah kak nor@secubit garam
kita yang selalu jadi cikgu yang setia memberi tunjuk ajar kat
'murid-murid' dia.betul x kak nor?my muffin decoration
simple je sebab ialah nak cuba uat kan.tue yang tak letak macam2.
minta izin kak nor cnp ur recepie here.resepi nie asal turun menurun
dari beberapa buah negara,negeri semua la.hehehe.





CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack)
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ k.nor guna cooking choc biasa
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna* ~ ina guna tepung cake
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.


# ni utk peringatan K.Nor di kemudian hari bila nak buat lagi muffin ni..
  • kurangkan gula dlm bahan B dr 50gm kepada 40gm
  • esen vanila boleh digantikan dgn 1/2 sk nescafe
  • potong cooking choc kecik2 utk mudahkan ia cair

Tuesday, November 2, 2010

fruit jelly...

salam pagi semua,wah apa gambar kat atas tue. tak heran la
kan,coz dah tengok kat banyak rumah blogger lain.giliran rumah
ina pula yek.masa tgk kat dapur kak nor dah memang teruja sesangat
nak mencuba.yang best nye kak nor siap letak cara-cara nak buat.


last week saturday ada buat makan-makan sikit kat rumah
sempena birthday my sis on 27th oct.desert nie masuk dalam list
gak.ramai yang pelik pun ada,yang cakap kreativ pun ada.hahaha
dah makan baru masing-masing tahu bukan buar oren sebenarnye..


macam biasa minta izin cnp here kak nor.



5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

Thursday, October 21, 2010

crispy home made pizza...

salam pagi semua!!! came lets rock with pizza today.
kali nie sos pizza tak guna sos prego dah.buat sos sendiri.
lagi seronok buat pizza dengan sos home made.


my pizza dibanjiri dengan mazola cheese angkara Mr.Hubby
la.gila sangat dengan cheese.habis satu packet diguna nye.



pizza panas-panas dari oven nie,memang crispy this time


nah amikkk,sampai tak nampak isi-isi dalam pizza tue
masa nak ngap dalam mulut baru leh rasa.hahahaha.
pizza kali nie memang memuaskan hati,lembut je roti
dia.betul kata orang tua-tua kan belajar dari kesilapan
memang tak rugi.dulu ada sekali buat pizza frust sikit coz
bahagian rotinye keras.buat 3 pan,habes sekejap je!!!



BAHAN UNTUK DOH PIZZA

- 250 ml air suam
- 7gm instant yeast
- 5 cawan tepung gandum
-sedikit olive oil

rendamkan yeast dengan satu cawan tepung gandum dan air dalam 10 ke 15 minit
agar yeast tersebut akan kembang sekembangnye.selepas itu baru gaulkan semua bahan untuk dijadikan doh.tutup dengan kain basah selama 10 minit.

BAHAN UNTUK PIZZA SOS

-8 biji buah tomato
-4 ulas bawang putih
-sedikit oregano
-sedikit basil
-sedikit mix herb
-olive oil untuk menumis

didihkan air dan rebus tomato dalam 30 saat.angkat dan masukkan dalam air sejuk untuk memudahkan proses mengupas kulit tomato tersebut. 4 biji tomato dikisar hancur. selebihnya di cincang dadu.panaskan minyak,tumis bawang putih yang dicincang,masukkan tomato paste yang dikisar.sekatakan dengan garam dan sedikit gula.masukkan basil,oregano dan mix herb untuk bau yang harum.jangan lupa sedikit pewarna makanan untuk memekatkan colour tomato.
masak sekitar 15-30 minit.

ratakan ke atas pizza yang telah dibentuk tadi dan taburkan bahan-bahan kegemaran anda.sedia di bakar and enjoy it!!!

Tuesday, October 19, 2010

entry bulan puasa...

baca tajuk pun dah tahu kan.nie entry basi punye.wait2
gambar pun leh jadi basi ker?cam mana pun nak gak dijadikan
sebagai tatapan dan kenangan.nie kat alsson resort berbuka
puasa lg 3 hari nak raya.Mr.Hubby call suh siap ajak berbuka kat
sana.kirakan dah buat reservation.puncanye,apa lagi kalau bukan
minah sorang nie duk asyik nak makan kat sana je kan.hahahaha


Mr.hubby dah request baby chair masa call.senang kalau
x ada habis satu allson di tawau nye our prince kang.tengoklah
gaya dia.tengah duk pikir apa entah,pandangan yang tajam.


masa nie semua dia dah nmerajuk sebab tak bagi dia
turun dari chair.mak nye pun pujuk-pujuk coz
still tunggu waktu berbuka kan.imran pun layan juga.








when i kiss him dia suka sangat,siap uat muka
mengada-ngada.i love this memories with him


nie blur sebab tengah main set-set jari.


wah,makan ais krim yea. x pe,bukan selalu
give him a chance and suka tgk dia enjoy it


mak n anak berebut nak minum air ke 2? x ler
saje je suka-suka.hahahaha


muka yang telah kekenyangan.x nak letak muka mak and
papa.tengok muka anak dah paham la kan.!!!


sebagai penutup tirai,macam-macam kan minah sorang nie,
papa dah x larat nak jalan kot,2 yang duk kat tepi kolam.
the food kat sana sedap-sedap.i love nasi arab dia and yang
paling ina makan berkali-kali the desert. sory no picture
makanan.maklum la bulan puasa kan. hahahaha

Monday, October 18, 2010

sicilian orange cake...

salam pagi isnin kepada semua!!! wah dah berhabuk rumah ina
nie.penat tau bersihkan semua nye.hahahaha maklumlah dah sebulan
lebih bercuti. bercuti???tak ada lah.ina sibuk dengan macam-macam
benda.ishh jangan ada yang cakap kalah our prime minister lak yea.
macam-macam aktiviti dalam masa sebulan tue.sampaikan my prince
kena demam denggi and masuk ward.xpe dugaan kehidupan semua tue.
nanti-nanti ina letak gambar prince kat ward yea.sekarang,lupakan
celoteh minah sorang nie,huhuhuhu kita layan gambar kek kat atas.


sejak tengok kek tue kat rumah kak hana,dah aim nak uat
asyik tertunda je.nak uat cam mana!!! tapi memang betul la
kek nie jadi sambutan hangat bukan di pasaran yea,tapi
di rumah.sekejap je kek tue dah x nampak kat mata ina.my
prince memang peminat kek.siap nak lagi,nak lagi je.


curahan ising sugar pluss oren jus tue yang uatkan lagi
ada ummmphh. bukan tea boh je ada ummph tau.hahahaha
kek pun ada!!ramai yang dah cuba buat kek nie.sape tak
cuba lagi,jangan teragak.cepat-cepat buat.kita tengok
resepi yang di ambil dari umah kak hana.cn here kak.


Bahan-bahan
  • 250g butter - suhu bilik
  • 250g gula pasir - hana buh 210g je..tuh pong dh manis(ina guna 200 je)
  • 4 biji telur size M
  • 11/2 sk parutan kulit oren
  • 250g tepung naik sendiri (jika menggunakan tepung gandum + 1sk baking powder)
  • 85ml jus oren
Bahan untuk aising
  • 125g gula aising
  • 5 sk jus oren

Cara-cara
  • Panaskan oven 170C. Sapu loyang 22cm dengan butter keliling. dan alas loyang dengan baking paper.
  • Pukul mentega dan gula hingga berkrim selama 4-5minit. Pecahkan telur, masukkan satu per satu. Masukkan parutan kulit oren. Pukul lagi hingga kembang.
  • Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 45-50min. Cucuk sebelum keluarkan dari oven. Jika kek belom masak dan permukaannya sudah keperangan, letakkan aluminium foil di atas kek supaya kek tidak hangus dan teruskan membakar.
  • Sejukkan kek sebentar di dalam loyang di atas wire rack. Kemudian baru sisipkan.
  • Untuk membuat aising, campurkan gula aising dan jus oren ke dalam mangkuk dan kacau sehingga berkrim. Curahkan ke atas kek tadi dan boleh la dipotong dan dinikmati.