Tuesday, November 30, 2010

tag with an award from love...

heloo to all the aunties.. first of all soryy coz there isn't
any new entry from my mother.she extremely busy
with her chores out there.. (including busy with me)
but dont worries aunties,
at least 2 weeks one a new post will .till then
a sweet kisses from me!!!!




1. Nick Name Tuan punya Blog :
ina@lakarankehidupanku

2. Ucapan untuk pemberi Award :
i would like to say thanks a lot to love2cook for this lovely award.walaupun x secantik blog-blog rakan yang lain but at least teruja juga tergolong dalam list nie.

3. 6 Artis kegemaran/ Singer/ Group :
actually memang ada artis kegemaran tapi x ramai sebab dah jarang tonton tv.but i love most of the 80's songs.(tamil)

4. Tag 10 Blogger yang terpilih :
bab nie ina let go.ina tujukan to all my friends yang datang singgah ke 'rumah' ina nie.all the bloggers...










Thursday, November 11, 2010

kari ayam...

soryyy lambat masukkan 'partner' nasi sultana tue.lauk nie
yang jadi gandingan dengan nasi sultana.ada juga uat salad
timun n tomato.biasa punye je.bahan-bahan untuk kari ayam
nie pun lain sikit dari cam kari biasa ina buat.


resepi amik dari majalah SEDAP dan memang sedap pun
pas dah masa lauk nie.ina tulis resepi kat sini yek.


BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam ptong 8 bahagian
2 labu bawang besar,cincang kasar
3 ulas bawang putih,cincang halus
5 biji cili merah kecil,kisar halus
5 kuntum bunga cengkih
5cm kayu manis
2cm halia
3 biji buah pelaga
2 sudu makan puri tomato
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh garam masala
4oo ml air
1 sudu teh perahan lemon
3 sudu makan minyak menumis

CARA-CARA:
1.tumis bawang besar,bawang putih,cili merah,cengkih,kayu manis,halia n buah pelaga
2.masukkan ayam,kacau sehinnga berubah warna.masukkan puri tomato,garam,gula,jintan
manis,ketumbar,kunyit,lada hitam,serbuk cili dan garam masala.kacau rata.
3.masukkan air sedikit demi sedikit.masak sehinnga menyerap,tambahlan air perahan
lemon.kacau rata.

Tuesday, November 9, 2010

nasi sultana berempah...

a very good day to everyone!!! semestinya semua dah bekerja kan
ialah dah hari selasa.kecuali ada yang amik kesempatan pergi
bercuti lagi je.kita kan satu malaysia.wah promo kah?hehehe.
minggu sudah masa nasi nie.mak ina beli majalah saji keluaran nov 10
and she tertarik dengan resepi nasi ini.apa lagi anak dia pun skodeng la..


nasi nie ina gandingkan dengan kari ayam style india.
next entry ina postkan.nasi nie sedap dengan campuran
sultana kismis nye.tak caye cuba la uat..


ina letak resepi kat sini yea.


BAHAN-BAHAN
4 cawan beras basmati- bersih n toskan(ina guna faiza)
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan
2 batang serai-titik
2 keping dada ayam-potong kiub
3 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar sultana(kismis)
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu besar bawang goreng
8 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
1 labu bawang besar-kisar
2 inci halaia-kisar
rempah campak secukupnye(kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,n pelaga)
1 sudu kecil garam kasar
2 biji tomato-cincang
2 sudu besar sos tiram
2 keping kuib ayan

CARA MENYEDIAKN:
1. panaskan minyak sapi dan tumis rempah campak,daun pandan dan serai,kacau rata
2. masukkan bahan kisar dan rempah beriyani,tomato cincang,ayam,sos tiram dan tumis hingga
naik bau.
3. masukkan bawang goreng,kuib ayam dan sultana.tambahkan air,susu cair dan garam,masak
hingga mendidih
4. masukkan beras dan kacau rata.tutp periuk dan masak sehingga kering.
5. buka penutup perik dan kacau perlahan-lahan.sedia untuk dihidang

(ina nak tanya mana nak dapatkan rempah beriyani faiza?ina dah cari banyak supermarket
x jumpa juga)


Thursday, November 4, 2010

happy deepavali...

Happy Deepavali.. jangan terkejut yea cepat sangat ina
wish happy deepavali.betul-betul esok bru deepavali
this greetings specialy goes to love2cook yang memang tengah
teramat sibuk kat rumah tue. a warm greeting for u and your
family my dear. have a great day and sweet memories..

Wednesday, November 3, 2010

chocolate custard muffin...

kembali bersiaran dengan muffin pula.. huhuhuhu muffin nie
pun buat masa makan-makan hari sabtu lepas.nie my first muffin
tau.takut-takut juga uat nye.ialah tak testing-testing lahi untuk
makan-makan sendiri.terus confident nak uat untuk majlis tue.tapi
alhamdulilah menjadi dengan baik and good tesktur.my youngest
brother banyak tolong masa buat muffin nie.bukan masa uat muffin je
even kalau ina baking pun dia lah my assistant yang setia menolong.


gambar nie pun sempat amik pas dah habis function je.
memang ngam2 tinggal 4 cup.hahaha.ramai cakap sedap
and im happy coz uat first time terus jadi.ada dah minta resepi pun.


resepi x lain x bukan dari rumah kak nor@secubit garam
kita yang selalu jadi cikgu yang setia memberi tunjuk ajar kat
'murid-murid' dia.betul x kak nor?my muffin decoration
simple je sebab ialah nak cuba uat kan.tue yang tak letak macam2.
minta izin kak nor cnp ur recepie here.resepi nie asal turun menurun
dari beberapa buah negara,negeri semua la.hehehe.





CHOCOLATE CUSTARD MUFFIN

Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah (firmly pack)
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate ~ k.nor guna cooking choc biasa
1 biji telor
50gm gula
75gm tepong serbaguna* ~ ina guna tepung cake
1 1/2 sudukecil baking powder*ayak sekali

Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Pukul dengan mixer hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.


# ni utk peringatan K.Nor di kemudian hari bila nak buat lagi muffin ni..
  • kurangkan gula dlm bahan B dr 50gm kepada 40gm
  • esen vanila boleh digantikan dgn 1/2 sk nescafe
  • potong cooking choc kecik2 utk mudahkan ia cair

Tuesday, November 2, 2010

fruit jelly...

salam pagi semua,wah apa gambar kat atas tue. tak heran la
kan,coz dah tengok kat banyak rumah blogger lain.giliran rumah
ina pula yek.masa tgk kat dapur kak nor dah memang teruja sesangat
nak mencuba.yang best nye kak nor siap letak cara-cara nak buat.


last week saturday ada buat makan-makan sikit kat rumah
sempena birthday my sis on 27th oct.desert nie masuk dalam list
gak.ramai yang pelik pun ada,yang cakap kreativ pun ada.hahaha
dah makan baru masing-masing tahu bukan buar oren sebenarnye..


macam biasa minta izin cnp here kak nor.



5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah)

# k.nor sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)