Wednesday, February 17, 2010

Sabtu 13.02.2010...

nie cite hari sabtu.kan ina ada mention this week ada
program.nie la.my MIL and fmly come down to house..
so i must cook the best for them.hehehe..

resepi salad nie i amik dr umah Love.minta izin
cnp yea love.

Ingredients
  • 1 carrot
  • 1 tomato
  • 1 green chilli
  • 1 red chilli
  • 3 shallots
  • 5gm corriander leaves
  • 125ml plain yogurt
  • Salt to taste
Preparation :-
  1. Cut into cubes - carrot, tomato, green chilli, red chilli, and shallots. Put all in a bowl.
  2. Add yogurt, salt and corriander leaves. Mix together.
  3. Ready to serve



and the main dishes is rendang ayam.
ha,resepi nie pula dr dapur kat ct delima..
minta izin yea kak ct,cnp..

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong sederhana besar
600 ml santan cair
300 ml santan pekat
3 camca besar kerisik
3 helai daun kunyit, dimayang halus
1 camca besar gula melaka
1 keping asam gelugor
1/2 cawan cili kisar
2 camca besar rempah kari
Garam secukup rasa
10 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
20 biji cili padi*
1/2 inci kunyit hidup*
5 batang serai, dihiris*
4 biji bawang merah, dihiris #
2 biji bawang putih, dihiris #
1 batang kayu manis #
1 kuntum bunga lawang #
4 kuntum bunga cengkih #
3 biji buah pelaga #
(bahan bertanda* - dikisar halus)
(bahan bertanda# - ditumis)

Cara-cara:
1. Bancuh bahan2 kisar halus bersama rempah kari. Panas minyak dalam kuali, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar+rempah kari tadi. Kacau rata dan tambah cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata. Masak hingga ayam kecut dan tuang santan cair. Bila mendidih tambah santan pekat. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan masak hingga kuah pekat.
3. Tambah kerisik, asam gelugor dan gula melaka. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala sehingga rendang kering. Masukkan hirisan daun kunyit. Kacau rata. Rasa dan jika ok boleh matikan api, alih ke dalam bekas sesuai.



and ina masak vegetarian kurma for my FIL.
he loves to eat vege..fikir2,dpt idea nie..
masuk umah love lg,huhuhu..
minta izin again love,cnp


Bahan2 dikisar bersama :-
  • 6 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 3 biji cili hijau
  • 2 sb kelapa parut
  • segenggam buah gajus (dibelah dua dan direndam dlm air terlebih dahulu)
  • 3 sb serbuk kurma
  • 1 sb serbuk ketumbar

  • kayu manis, bunga lawang dan pelaga
  • 1 batang lobak merah (yang besar....klu kecik gn 2 btg)
  • 1 bunga kobis (cauliflower)
  • 15 batang kacang buncis - potong serong
  • 2 biji ubi kentang - potong empat
  • 2 biji cili merah
  • 5 sb minyak sapi
  • 1 biji tomato - potong empat (ambik yang besar)
  • 1 biji bawang besar - hiris
  • setangkai daun kari
  • segenggam daun ketumbar
  • garam secukupnya
  • 300ml air - boleh tambah jika mahu

Cara-cara:-

  1. Panaskan minyak sapi dlm kuali. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar dan daun kari.
  2. Masukkan lobak merah, bunga kobis, kacang buncis dan ubi kentang. Kacau dan tutupkan kuali kejap.
  3. Masukkan pula bahan2 kisar, cili merah, air, tomato dan garam. Gaul rata dan tutup kuali. Biarkan mendidih.
  4. Apabila kurma dah masak taburkan daun ketumbar, gaul rata dan padamkan api.

0 Yorum var: