apam gula melaka dah ramai pun buatnye.ialah musim apam kan
so ina pun x ketinggalan nak cuba resepi nie.memang x rugi.
hasilnye memuaskan sangat.mula-mula takut-takut gak mekar
ke x mekar apam nie kan.alhamdulilah mekar la juga.hehehe
so ina pun x ketinggalan nak cuba resepi nie.memang x rugi.
hasilnye memuaskan sangat.mula-mula takut-takut gak mekar
ke x mekar apam nie kan.alhamdulilah mekar la juga.hehehe
acuan kat atas pun ada ceritanye.dah lama tengok ramai guna
jenis acuan cam nie.fikir-fikir juga mana yek nak dpatkan acuan nie
tengok kak mas pun dah beli.tanye dengan kak mas.then p cari
tempat jual barang-barang dapur jumpa juga.serenok sangat hati
nie.ialah kan benda yang kita cari-cari jumpa juga.
jenis acuan cam nie.fikir-fikir juga mana yek nak dpatkan acuan nie
tengok kak mas pun dah beli.tanye dengan kak mas.then p cari
tempat jual barang-barang dapur jumpa juga.serenok sangat hati
nie.ialah kan benda yang kita cari-cari jumpa juga.
hasil apam yang cantik molek.hehehe.kak mas ina
minta izin cnp resepi sini yek.
minta izin cnp resepi sini yek.
- 125 gm gula pasir
- 125 gm gula Melaka - dipotong kecil2
- 150 ml air
- 250 gm tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
- 1 biji telur
- 100 ml minyak masak
- Papercup secukupnya.
Cara :
- Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
- Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
0 Yorum var:
Sen de yaz