amik resepi dr umah kak ina kl.cnp here kak..
Bahan
Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan
Bahan
- 500 gm mee kuning
- 100 gm daging -hiris nipis
- 100 gm fish cake -akak tukar ke fish ball
- 1 cawan taugeh-tak letak
- 1 mangkuk sawi [potong kecil]
- 3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
- 1 sudu rempah kari
- 3 sudu kicap pekat
- 2 sudu minyak masak
- 1 labu bawang besar [cincang halus]
- 1 cawan putih telur
- 3 biji cili hijau [hiris nipis]tukar ke cili merah
Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan
0 Yorum var:
Sen de yaz