Monday, April 26, 2010

pizza...

pizza yg sebelum dibakar..





pizza yang telah dibakar.cete pasal piza nie.ina mmg takut2
gak masa nak uat.bnyk minta guide kak hana.and kat
umah Mr.Hubby and mak pun guide gak.alhamdulilah
pizza jadi but just tepung roti 2 mcm keras sikit.ina uat
2 adunan.tp pizza yang dibakar last ok pula.2 yng x tahu 2
mana silap nye.apa2 pun taste memag sedap.bukan ina ckp tau,
my family members yang bg komen.and i thanks a lot to
kak hana.kak like usual bg bendera hijau ya untuk cnp:


Bahan-bahan
  • 200 gm tepung roti
  • 1 sudu gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 125 ml air
  • 1 sudu butter - hana gune minyak zaitun n shortening(ina pun)
  • 1 sudu susu tepung
  • topping- keju mozarella, sosej, crab stick,udang, mayonis, sos tomato, sos cili, cendawan butang, nenas, lada benggala ijau,merah n kuning.
Cara-cara
  1. bhn2 utk kulit piza dicampur dan diuli sehingga sebati. Biar kan selama 45- 60 minit. tutup doh tersebut dgn kain yg lembab.
  2. canai doh tersebut setebal 0.5 cm.
  3. Sapu kulit piza dengan mayonis. kemudian diikuti dengan sos cili dan sos tomato *hana tambah ngan sos spaghetti.ratakan sos keseluruh bahagian. tabur sosej,cendawan n udang yang di hiris kecil2 atau apa sajer inti pilihan di atas kulit pizza. taburkan cheese mengikut citarasa masing2..
  4. masukkan piza ke dalam oven sekali lagi, bakar pd suhu 180 darjah kira2 15-20 minit.. enak dimakan panas-panas!

0 Yorum var: