kak hana minta izin yo cnp here:
Bahan-bahan
1 cawan tepung kek/tepung gandum#
1 sudu teh serbuk penaik #
1 cawan gula halus
2 biji telor gred A
125 gm butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko*
1 sudu teh serbuk penaik #
1 cawan gula halus
2 biji telor gred A
125 gm butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan serbuk koko*
3/4 cwn susu coklat
1/4 cwn susu pekat
*campurkan susu coklat n susu pekat hingga menjadi satu cwn.
*bhn bertanda # ayak 3 kali
1/4 cwn susu pekat
*campurkan susu coklat n susu pekat hingga menjadi satu cwn.
*bhn bertanda # ayak 3 kali
Untuk Chocolate Ganache:-
100 gm coklat masakan
50 ml UHT Whipping Cream
100 gm coklat masakan
50 ml UHT Whipping Cream
1 sudu teh butter
Cara-Cara
Cara-Cara
Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur. Perlahankan speed, *hana gune wisk jerk masa nih...masukkan tepung@bhn ayak berselang seli dengan susu coklat n susu pekat tadi hingga habis. Gaul rata dan sebati. Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..
Untuk Ganache: Satukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam dan tuang atas kek coklat tadi...
0 Yorum var:
Sen de yaz